lauantai 28. syyskuuta 2013

Aroniamarmeladia ja juustoja. Aroniamarmelad med ostar.


Kiitoksia teille Puutarha Ystäville hyvistä vinkeistä miten Marja-aroniaa voisi hyödyntää.
Viiniä, vispipuuroa, omena-aronia hilloa, mehua...
Tack ni vänliga Trädgårdsmänniskorna för fina ideer hur man kan använda Aronia bären. Till vin, saft, vispgröt, äppel-aronia sylt...


Olin yllättynyt kuinka reilusti marjoja saatiin nopeasti ja helposti kerättyä aitapensaastamme. Olisipa ollut harmi jättää ne sinne...
Jag blev överraskad över hur mycket bär vi fick från våra buskar. Och det gick fort att plocka bären (iförsig så var vi många, barnen tyckte det var trevligt och lätt!).


Sotkuista hommaa kuin mikä! Keittelin marjoja ja tilkan vettä ja lopuksi soseutin ne mixerillä (en ihan täydellisesti, jätin muutamia marjoja sekaan mutta jos tekisin uudestaan voisin ajaa ihan sileäksi) ja lisäsin marmeladisokeria pakkauksen ohjeen mukaan.

Kladdigt! Kokade bären med en skvätt vatten och när bären började mjuka så skörde jag med mixern. Skulle jag göra om det så skulle jag sköra det till en jämn vätska utan att lämna bären, tror att det blir ännu bättre så. Tillslut tillsätte jag marmelad-socker (enligt förpackningens anvisning) och kokade några minuter till.


Ja hillo sopii erittäin hyvin juustojen seuraksi! Nam!
En riktig bra sylt till ostarna. Gott!

PS. Osa marjoista on vielä pakkasessa, jos vielä tulee lisää hyviä käyttöehdotuksia otan ilomielin vastaan! Marjoissa on hyvä, hapokas, hiukan viinirypälettä muistuttava maku.
PS. Hälften av bären är i frysen så fler goda ideer tas emot! Bären har en fin, lite syrlig smak som påminner om vindruvor.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Omenanmaistajaiset ja punaista omenahilloa. Äppel smakprov och rött äppelmos.

Omenanmaistajaiset kuulostivat niin houkuttelevalta että lähdettiin Prinsessani kanssa yksi lauantai aamu puutarhamyymälään maiselemaan omppuja. Jossain lähitulevaisuudessa siintää uusi puutarha ja lapsetkin (etennkin sen jälkeen kun käytiin työkaverini puutarhasta poimimasta omenia ihan pussikaupalla) ovat jo laittaneet toivelistalle PALJON OMENAPUITA!


Tässäpä sitten maistellaan eri omenalajikkeita . Kesäomenia nämä. Sopivat lajikkeet pitäisi siis suunnitella puutarhaan:
Aikaisten kypsyviä kesäomenia, 
Makeita lapsille syötettäviä,
Omenahilloa varten omenia (hapokkaita, makua),
Leipomiseen ja uuniomenia varten,
Säilytykseen,
Syysomenia etteivät kaikki kypsy yhtä aikaa...
Lisäksi muutama koristeomenapuu joiden kukintaa vaan ei voita mikään!


 Tässäpä näitä meidän makusteluja, saa kommentoida ja antaa hyviä vinkkejä!
Huvitus, haalean makuinen, makea, lapsille sopiva?
Pirja, enemmän makua, pehmeä maku, ei kirpeä
Maikki, kirpeä
Petteri, makua, makeutta ja hapokkuutta
Vaaleakuulas, hapokas soseomena
Vuokko, kestävämpi kuin vaaleakuulas, makeampi ja " maistuu omenamehulle"
Jättimelba, suomalainen uutuus, raikas, sopivan makea ja kirpeä.    


Ja tietysti pitää olla muutama koristeomenapuu!
Mikään ei voita kauneudessaan niiden kukintaa. 
Pienet punaiset omenat ovat kauniita, joskin niin kirpeitä etteivät lapsille maistu.
Kun sain isom lastin omenia työkveriltani hän ehdotti että laitan koristeomenia makua antamaan omenahilloon...


Maun lisäksi omenahillosta tuli hauskasti punaisen väristä!
Keitin omenapalaset kuorineen, soseutin se mixerillä ja laitoin marmeladisokeria ohjeen mukaan jotta sain vähän kiinteämpää hilloa.  Nam!


Omenahilloleivillä on herkuteltu tällä viikolla, omenapaistosta tehty, ja lapsilla on puurolle omppuhilloa! Lämmin kiitos työkaverilleni Outille!
Jahka me saadaan nuo omat omenapuut tuottamaan on sinun vuorosi tulla hakemaan meiltä omenia =)

 Minäpä pistän töpinäksi ja alan siivoamaan. Meillä on tänään taloesittely. Jos joku tuttavaperheesi etsii kotia Oulusta, suositulta Metsokankaan alueelta ja mukavasta naapurustosta, niin kurkistanette tänne:

Mukavaa sateista sunnuntaita!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...